sunnuntai 31. elokuuta 2014

Elokuun pimeät illat

Tuntuu, että tämä aika rientää niin vauhdilla, että ei millään ehdi tänne blogiinkaan kirjoittaa. Kaikkea on tullut puuhattua ja nautittua elokuun pimeistä illoista kera kynttilöiden. 

Eilen vietettiin iltaa ystävien kanssa. Alkupaloiksi nautittiin rapuja ja pääruoaksi kokki grillasi sekä savusti lihaa kera erilaisten vihannesten. Nam, hyvää oli ja iltaa istutiin vielä pihakeittiössä takkatulen loisteessa.




Grillaamisen oiva apuväline, otsalamppu.



Tunnelmallista syyskuun alkua!

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Oman pihan satoa leivontaan


Meidän pihan marjapensaat antoivat taas niin hyvän sadon, että päätin näin sunnuntain ratoksi leipoa hiukan. Viikolla olin kerännyt jääkaappiin punaisia karviaisia ja tänään perkasin niitä piirakkaan. Leikkelin kannat ja töyhtön pois ja lisäksi halkaisin marjat.


Piimätaikina on helppo ja nopea tehdä ja koska meillä ei kukaan juo piimää, niin päätin tehdä kaksi erilaista piirakka, että saan piimän käytettyä.

Tässä ensin piimäpiirakka karviaisista.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä vuoka.

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
3 dl piimää
n. 0,4 dl öljyä
1,5 dl sokeria
Sekoita piimä, öljy ja sokeri keskenään. Sotke vehnäjauhoihin leseet, sooda, kaneli ja vaniljasokeri. Kaada vehnäjauhoseos piimäseoksen joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja lisää karviaiset n. 3 dl taikinan päälle. 
Piirakka kypsyy 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Siis maailman helpoin resepti... ja varmasti onnistuu vaikka olisi peukalo keskellä kämmentä. Ja suosiokin on taattu, sillä en ehtinyt kuvaa napata, kun valmiista piirakasta oli jo pala kahmaistu. Hiukan kirpakka maku, mutta jäätelön kanssa varmasti hyvää.



Sillä aikaa, kun karviaispiirakka paistui uunissa, lähdin marjaan. En ole vielä koskaa aiemmin tehnyt meidän pihan isotuomipihlajan marjoista mitään, sillä yleensä linnut ovat ehtineet ne syödä. Mutta tänä vuonna on näitäkin marjoja riittänyt ja isotuomipihlajan marjathan ovat kuin mustikoita ja maistuvatkin hiukan mustikkaiselle, mutta paljon laimemmalle.

Piimäpiirakka isotuomipihlajan marjoista

Taikina lähes sama kuin edellisessä, paitsi tuplana:
9 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
6 dl piimää
3/4 dl öljyä
3,5 dl sokeria

Sekoita tässäkin piimä, öljy ja sokeri keskenään. Sotke vehnäjauhoihin sooda, kaneli ja vaniljasokeri. Kaada vehnäjauhoseos piimäseoksen joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja lisää marjat n. 6 dl taikinan päälle. 
Piirakka kypsyy 200 asteessa n. 25 minuuttia.



Tajoile vaniljajäätelön kera!

Maukasta sunnuntai illan jatkoa!


torstai 7. elokuuta 2014

Pyörähdys asuntomessujen helteessä

Tuli sitten pyörähdettyä Jyväskylän asuntomessuilla. Lähinnä minua kiinnostivat siellä pihat, mutta tietenkin talojen pohjat ja sisustukset olivat myös kiinnostavia. 
Hellettä piisasi yli 30 astetta, joten ihan kaikkia kohteita en käynyt läpi. 
Viihtyisän Pihan rakentajilla oli myös oma osasto, joten aloitanpa tämän blogipäivityksen sieltä. Esillä oli Olottaren malli Maku. Oli kiva nähdä miltä pihakeittiö voi näyttää ja miten se voisi toimia, jos siitä ihan oikeasti tekisi pihakeittiön. 


Passaisihan sitä syödä tällaisen baaripöydän äärellä...


Ja nämä jakkarat olivat kyllä todella söpöt.


Olottaren Varjo katos oli rakennettu tällä kertaa sivulle. Toimii oikein hyvin näinkin. 


Todella kiva idea, kivikorit! Suoristuu kukkapenkkien reunat kummasti.


Ja kurkistus sitten asuntomessujen talojen pihoihin ja terasseille.



Heinäkin voi olla kaunista



Positiivinen yllättäjä messuilla oli Cube 170! Tykkäsin terassista, pihasta, miljööstä ja sisustuksesta. Terassilla oli pihakeittiö, joka vetosi kyllä minuun. Kivoja ideoita, joita voisi toteuttaa meilläkin. Laatikon malliseen taloon, oli saatu pohjaratkaisu ja kodin toiminnot sijoitettua myös kivasti.


Cuben marokkolaishenkinen sisustus oli niin ihana. Täältäkin lähti monta uutta ideaa matkaan.

Ja muutaman kuvan nappasin muistakin kohteista. Erään talon yläkerrassa oli aivan valtava olohuoneen pöytä, jonka päässä vielä suuren suuri shakkilauta. Ja makuuhuoneessa iso valaisin, jollaisen voisin ottaa meille keittiöön. Jossain kohteessa taasen oli tv-huone, joka oli samaa kokoluokkaa kuin meillä. Sieltäpä siis kiva idea laittaa kolme divaanituolia rinnakkain. Oikea löhöjen löhö tv:n katselupaikka.