tiistai 4. maaliskuuta 2014

Lupabyrokratiaa, niin että heikottaa...

Jos, et ole ennen rakentanut mitään, niin kannattaapa lukea tämä postaukseni. Sillä ilman kunnan rakennusvalvonnan lupaa ei tällaiseen hankkeeseen pysty lähtemään. Kerron nyt tässä oman kuntani rakennusvalvonnan näkökulmasta, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon lupaviidakossa.

Kunnassamme on yksi ja sama lomake, jossa valitaan rastilla kohta, ollaanko jättämässä rakennuslupahakemusta vai toimenpidelupahakemusta vai tekemässä ilmoitusta.

Koska pihakeittiö on alle 25 neliötä, ja se on erillinen rakennus, niin meillä riitti toimenpidelupahakemus. Tämä ei toki tarkoita, etteikö paperia olisi saanut suoltaa sitten ihan sivu tolkulla.

Liitteissä ei tarvinnut onneksi ihan kaikkea toimittaa. Olen rastittanut kuvaan kaikki ne kohdat, jotka me toimitimme. Selvitys rakennuspaikan omistus- ja hallintaoikeudesta selviää maanmittauslaitokseselta, josta saa käydessään lainhuutotodistuksen. Asemakaava yms. kuvat löytyivät onneksi näppärästi talokirjasta rakennusajoilta, Olotar toimitti selkeät piirustukset pihakeittiöstä sekä uuden asemapiirroksen. Väestörekisterikeskuksen rakennushankeilmoitus lisälehtineen löytyi myös rakennusvalvonnan sivuilta ja se oli helppo täyttää. Ja naapurien ovikelloa oli myös käytävä kilisyttelemässä, sillä jokaista rajanaapuria oli kuultava ja heiltä oli saatava oma allekirjoitettu paperi, ettei ole mitään huomautettavaa rakentamiselle.

Ja eikä tässä vielä kaikki, rakennuskohteelle on oltava myös vastaava työnjohtaja, joka myös allekirjoittaa ja sitoutuu toimimaan pihakeittiön vastaavana työnjohtajana. Tulostinpa mukaan myös ulkovärityssuunnitelman, no lähinnä kerroin mitä materiaalia tulee mihinkin, sillä vielä tässä vaiheessa ei ole hajuakaan minkä värinen pihakeittiöstämme edes tulee...?

Nimi paperiin ja nivaska postiin. Sanoisinko, että noin kolmen viikon kuluttua tuli myönteinen päätös, ja toimenpidelupamaksua tästä napsahti 205 euroa kunnan kassaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti